در این مقاله به مقوله تقلید و ویژگی های آن می پردازیم. بررسی می کنیم که تقلید در کجا جایز و بلکه لازم است و در کجا تقلید نادرست و مز احم پیشرفت ما است.
دو توصیه در منابع دینی وجود دارد که ظاهراً با هم متناقض هستند. یکی این که “نگاه کن ببین چه چیزی گفته شده، نه این که چه کسی گفته است.” دیگری این که در شرح یک عبارت قرانی که “انسان باید به طعامش بنگرد” گفته شده “منظور از طعام این است که ببینی علمی که دریافت میکنی از سوی چه کسی است”.
تناقض ظاهری در این است که جایی توصیه شده به اصل مطلب توجه شود و در جایی دیگر گفته شده به عرضه کننده مطلب توجه گردد. در واقع تفاوت مربوط به شرایطی است که ما در آن قرار گرفتهایم. اگر فردی صاحب نظر و اندیشمند و اهل تحقیق و تحلیل در یک حوزه تخصصی هستیم، خوب اینجا فرد ارائه کننده اهمیتی ندارد و ما میتوانیم درستی و نادرستی کلام را به خوبی تشخیص دهیم و نکات ارزشمند و مفید را از آن استخراج کنیم و نکات منفی و انحرافی آن را کنار بزنیم.
معمولاً یک فرد صاحب نظر برای خود شأن مستقلی قائل است و خود را مرید و تابع یک صاحب نظر دیگر نمیکند چرا که خود را ممکن است همطراز او قلمداد کند و همواره به دیدگاههای دیگران به دیده تحلیلی و نقد نگاه میکند. میخواهد درسهایی از آنها بگیرد و با دیدگاه خود و یا دیگر اندیشمندان مقایسه نماید و نکات ضعف و قوت آنها را در بیاورد و اندکی بر علم و بینش خود بیفزاید. بنابراین اهمیت شخصیت صاحب نظر در مقایسه با خود نظر در نگاه او بسیار کم رنگ میشود. جمله اول فوق ویژه چنین اشخاصی است.
اما همه ما هر چند متخصص و خبره باشیم در یک یا چند زمینه محدود میتوانیم حقیقتاً ادعایی داشته باشیم. بنابراین در سایر زمینهها یا کاملاً بی اطلاعیم و یا حداکثر اطلاعات سطحی و مختصری داریم که نمیتواند ما را در موارد مهم و جدی از نظرات متخصصین بی نیاز نماید. برای متخصص شدن در هر زمینه ای به سالها وقت و تمرکز و مطالعه و تلاش و تجربه نیاز داریم که برای هیچ یک طبیعتاً ممکن نیست. این جا است که موضوع تبعیت محض یا همان تقلید مطرح میگردد.
امروزه در علوم روانشناسی و مدیریت، الگوگیری از انسانهایی که در زمینههای خاص موفق بودهاند توصیه میگردد. می گویند هر کاری را که انسانهای موفق در مسیر دستیابی به موفقیتهایشان انجام دادهاند اگر دیگران بتوانند به تقلید از آنها انجام دهند و همان مسیر آنها را بروند، قطعاً به همان نتایج و موفقیتهای بزرگ میرسند. لذا موضوع تقلید یک امر جا افتاده در جهان امروز است. به ویژه که زمان، ارزش بیشتری یافته و سرعت پیشرفت علم هر ساله بیشتر و بیشتر میگردد.